DAKOTA. NÄSTAN HOPPLÖS ATT FÖRBÄTTRA.

-          Vi får inte ge upp, sa chefsteknikern. Det måste finnas några förbättringar vi kan göra på dakota -78.

-          Omöjligt, sa hans medarbetare. Vad kan vi göra? Motorn? Perfekt. Ramen? Suverän. Designen? Den ändrar man inte på! Fjädringen? Kan inte bli bättre. Balansen? Som en dröm. Styrkan? Det finns ju inget som gå sönder!

-          Ja, ja. Jag vet. Gå på detaljer då. Småsaker. Det finns alltid något som kan göras bättre!

-          Säg nått!

-          Ja…. det…. JO! Nej, förresten…

-          Säg nått!

-          Äsch, fundera några veckor. Ni kommer nog på något. Och så gick han, nervöst bolmande på en cigarr. Han slog igen dörren med en smäll.

Tre veckor senare hade hans medarbetare funderat ut att det faktiskt behövdes ett andralås av bulttyp. Och nån kom på att stoppljuskontakten kunde göras bättre. En ny dekal på tanken- det var designerns förslag. Inte för att det behövdes, men för att designers alltid är pigga på att ändra. Det ligger i deras jobb.

Och så stod det en -78:a där. Nu kan den nog aldrig göras bättre.

PuchJournalen nr 14 – 1978

 

Nytt projekt, Puch Dakota

Jag blev lite sugen efter att provkört en Puch Dakota som min granne införskaffat sig. När jag satt där på den kom det tillbaka till mig… 15 årsdagen. Känslan när man kickade igång Dakotan tidigt på morgonen och gav sig ut helt lagligt på vägarna.. Jag avverkade många mil på min Dakota. Gjorde även en renovering (det var då floridan kom in i mitt liv, fick ju ha nått att åka på under tiden) renoveringen då bestod av lackering som farsan ordande med någon som jobbade i måleriet på SAAB Scania i Trollhättan. Den blev således röd (var blå original) SAAB sherry röd.

Hur som helst blev jag sugen att göra ordning en Dakota, kände starkt att jag behövde en sådan. Av en tillfällighet kom jag över en Dakota i delar, helt isärplockad i lådor. Ett par motorer blandat i en låda osv..

När jag började plocka i delarna så upptäcker jag att mycket saknas, mycket är av dålig kvallitet inget att bygga på.

Det blir att kolla Blocket,  och där hittade jag ett renoveringsobjekt till relativt ok pengar. Så iväg till Munkfors i värmland och hämta hem en Puch Dakota -78. Den fulländade (enligt Puch journalen -78). Nu har jag nått att  bygga på. Skall försöka använda så mycket av de delar jag har, och köpa så lite nytt som möjligt. Bilder kommer att läggas upp i foto galleriet allt under renoveringens gång.

 

Fotogalleri