Ja, man kan väl inte kalla det karosseri egentligen. Men Monarscootern är ju lite mer plåt än en vanlig moped. Så det får helt enkelt bli "Karosseri" denna undergrupp får heta. Jag slipade ner den vita färgen och upptäckte när jag provsprutade grundfärg, att de inte verkade trivas ihop. När jag senare tog tinner för att göra rent, visade det sig att den vita färgen som mopeden var lackad med tålde inte lösningsmedlet utan blev väldigt kladdigt. Alltså gör jag det konstaterande att det räcker inte att bara matta ner den gamla färgen, utan den behöver avlägsnas helt, för att jag överhuvudtaget skall kunna måla med 2 komponent färg. Vill ju inte riskera resningar eller krackelleringar..

 

Förarbete med spackling och slipning förflöt som sig bör. Inga större problem.

Allt har förflutit lugnt och fint i renoveringen.. Men... Nu börjar det...

Jag hittade tips om färg på nätet, som skulle passa. "Monark blå" och "Monark vit". Glad i hågen begav jag mig till en firma i Uddevalla för att köpa 2- komp färg på burk. Alltså billack som blandas och fylls på spray och som man senare "punkterar" så härdare blandar sig.. Jojo.. köpte ett antal burkar av blå och vit, men här började jag göra bort mig redan.. Kolla inte färgerna, utan körde stint på en moppe renoverares tips över nätet. Den vita som visserligen hette vit var beige.. Funka säkert till vissa orginal Monarker, men inte till Monarcoot.. Men när jag väl börjat måla var det ju svårt att reklamera just på färg kulören, för det var ju den jag köpt.. Den blå stämde bättre..

Sen kom jag till dilemma nummer två. Den gick inte att "dimma" ut färgen ur burkarna det kom i oregelbundna strålar, och mycket.. Försökte att skaka burkarna längre, försökte att värma burkarna, med att ha dom inne under luftvärmepumpen i hallen.. Men icke samma resultat.. "Du får se till att ha bra värme när du målar" fick jag till svar av lackleverantören, när jag påpeka att det blir grovt... Resultatet blev som att jag målat med hammarlack, det såg emaljerat ut.. stor besvikelse..

 

Beslutade mig för att inhandla en halvliter färg och spruta istället, åtminstone det blå.. för det blev riktigt uselt,, det såkallade vita skulle ev kunna gå att våtslipa lite på och polera. Men det blå fick bli helt nedmattning och ny lackering..

Åkte till Trollhättan "Collorama AK-Lack" och köpte färg och härdare.. Resultatet blev rejält mycket bättre.

Efter att jag sett resultatet på det blå och insett hur mycket jobb det skulle bli att få till det "vita" blev det ett beslut att köpa en halvliter vit färg också.. Och nu skulle det bli en färg som var mer orginal "orginal färgen hette Polis vit när det begav sig" jag hitta ett tips om en kulör som skulle vara väldigt nära orginal, och försäkerhetsskull kolla jag även färgen innan jag bestämde mig.. Så ned slipning av den spray burkmålade färgen och nylackering på allt.. Blev dyrt kalas det här, men antagligen inget jag gör om vid nästa renovering.. "Puch Florida ligger i kö"..

Tyvärr så blev resultatet inte vad jag hoppats på från början, då jag gjorde allt plåtrent, och var noggrann med förarbetet, jag hade blivit tvungen att göra om allt om jag skulle fått det 100%.. Nu nöjde jag mig med nedmattning, och det resulterade i att det blev lite grovt i botten. Men nu blev det iallafall glans..

Nu börjar det angenäma jobbet att plocka ihop sakerna igen.. :-)